Zakupoholizm uwolnij swoj umysl i portfel

Zakupoholizm – czym jest

Permanentny przymus dokonywania zakupów, to zakupoholizm. Cieszy fakt zakupu, same przedmioty mają znaczenie drugorzędne – bywa, że nierozpakowane, lądują w kącie, zapomniane przez szczęśliwego nabywcę.

Zakupoholizm jak i nadmierny konsumpcjonizm występuje w bogatych społeczeństwach. Rozwojowi uzależnienia sprzyjają dogodne warunki – istnienie serwisów aukcyjnych, łatwy dostęp do zakupów bez wychodzenia z domu, bezgotówkowe płatności – możliwość płacenia kartami kredytowymi.
Kompulsywne zakupy są często sposobem na poprawę nastroju. Bywa, że redukują stres, napięcie, koją nerwy.
Osoba uzależniona odczuwa niezdrowe podniecenie na myśl o zakupach (myśli mogą mieć charakter obsesyjny). Zakupy wprawiają osobę uzależnioną w stan ekstazy. Niestety euforia mija po zakończeniu zakupów. W zamian pojawiają się wyrzuty sumienia, zniechęcenie.

comarch erp xl opinieBlog - POLKAS & COMARCH - Systemy ERP

Badacze przedmiotu klasyfikują zakupoholików, biorąc pod uwagę motyw działania.

Najczęstsi są tzw. “poszukiwacze okazji”, czyli osoby, którym radość i satysfakcję sprawia nabycie przedmiotu w atrakcyjnej cenie. Są klientami centrów handlowych w okresie promocji, przecen. Niczym magnes działają na nich chwyty marketingowe w stylu: obniżka cen, – 25%, kup 2 w cenie 1, wyprzedaż kolekcji.

Drugą grupę stanowią “kolekcjonerzy” różnego typu gadżetów – markowego sprzętu elektronicznego, obuwia, galanterii. Tym nigdy dość dóbr, które leżą w sferze ich zainteresowań.

Dla innych ważne jest pozyskiwanie nowych przedmiotów, tylko z uwagi na fakt, że są modne – to tzw. “zbieracze nowości”.
Bywa, że zakupoholik zaspokaja swoje pragnienie nabywania jedynie dzięki oglądaniu przedmiotów (window shopping). Lecznie jest możliwe pod okiem wykwalifikowanych specjalistów. Ważne jest ustalenie źródła zachowań kompulsywnych i znalezienie innych metod kompensacji, które wypełnią pustkę emocjonalną.

Niestety problem jest o tyle złożony, że zakupoholizm często pozostaje w parze z innymi nałogami np. alkoholizmem lub chorobami np. depresją.
Niewątpliwie kluczem do sukcesu jest determinacja pacjenta i skuteczna psychoterapia.