Zaburzenia snu jak leczyc bezsennosc

Obecnie, według badań ankietowych, około 35% społeczeństwa cierpi na bezsenność. Dodatkowo u ponad 7% objawy te trwają ponad rok. Określenie przyczyn bezsenności nie jest jednoznaczne. Przede wszystkim trzeba zrozumieć, że stwierdzenie bezsenność nie zawsze będzie stosowane w określeniu dokładnie tych samym objawów. Zaczynając jednak od początku, zjawisko bezsenności możemy podzielić na trzy grupy:

1. bezsenność przygodną, trwającą maksymalnie do kilku dni,
  2. bezsenność krótkotrwałą, czyli dotykającą nas na okres do trzech tygodni,
  3. bezsenność przewlekłą, czyli najdłuższą, najbardziej uciążliwa i tym samym najbardziej niebezpieczną dla zdrowia.

Odpowiedź na pytanie, dlaczego pojawiają się problemy ze snem również nie jest jednoznaczna. Mogą być one spowodowane bowiem chwilowymi problemami człowieka, piciem dużej ilości kawy i herbaty, czy nawet dziedziczonymi zmianami genetycznymi.
Niezależnie z jakiej przyczyny dochodzi do bezsenności, nie można zaprzeczyć, że jest to dolegliwości wielce uciążliwa, prowadząca nie tylko do chronicznej senności, ale także obniżenia sprawności psychoruchowej i pogorszenia nastroju. Jak więc radzić sobie z dopadającą nas insomnią, czyli jak leczyć bezsenność? Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów.

• W przypadku leczenia bezsenności długotrwałej niezbędne będzie zgłoszenie się do lekarza rodzinnego, który po badaniu przepisze nam odpowiednie leki. Nie należy przyjmować specyfików nasennych bez konsultacji z lekarzem, mogą one nie tylko doprowadzić do pogorszenia naszego stanu (szczególnie w przypadku mało rozwiniętej, jeszcze nie leczonej depresji) oraz doprowadzić do powstania uzależnienia.
  • Często stosowana jest również terapia behawioralna, czyli wprowadzenie technik psychologicznych, których celem ma być zwiększenie relaksu przed snem i poprawienia higieny snu. Jej celem jest również zmniejszenie stresu i negatywnego myślenia, które mają bezpośredni związek z problemami ze snem.
  • Niezbędne jest również przestrzeganie kilku kroków, które składają się na tak zwaną higienę snu, a które mają w znacznym stopniu poprawić jakość snu.

Jak więc widać, jest wiele odpowiedzi na pytanie, jak leczyć bezsenność oraz istnieje kilka skutecznych metod radzenia sobie z omawianą przypadłością, których wybór w głównej mierze jest określony przez powód i częstotliwość naszych problemów ze snem.