Zaburzenia osobowosci wg dsm 4

O zaburzeniach i chorobach psychicznych wypowiada się w Polsce coraz częściej. Problemy powiązane z psychiką przestają być czystym tematem, ponieważ co roku boryka się z nimi dobrze ludzi. Zgodnie z szacunkami WHO czyli Światowej Organizacji Zdrowia , do 2020 roku choroby psychiczne staną się drinkom z najważniejszych problemów zdrowotnych, które przebiegają w populacji europejskiej.

Czy boimy się kłopotów z psychiką? W rankingu chorób, które prowadzą u ankietowanych największy lęk, choroby psychiczne odnalazłyśmy się na 4. miejscu, zaraz po nowotworach, chorobach serca i AIDS. Warto ale mieć, że choroby psychiczne można poznać dzięki odpowiedniemu leczeniu.

Według publikacji Instytutu Psychiatrii i Neurologii opublikowanej w 2013 r. prawie 8 milionów Polaków w wieku od 18 do 64 lat boryka się z młodszymi albo wyższymi zaburzeniami psychicznymi. Należą do nich m.in. stany urojeniowe i omamy (najczęściej określa się je jako schizofrenia), depresje o wielkim natężeniu, choroba afektywna dwubiegunowa (czyli zaburzenia maniakalno-depresyjne), silne neurozy, a ponadto fobie. Wśród zaburzeń psychicznych uważają się nawracające stany lękowe, nagłe ataki paniki, zaburzenia związane z silnym stresem,a nawet otępienie.

Kiedy należy zgłosić się do psychiatry? Powodem do wizyty jest przede wszystkim stan emocjonalny, który budzi szczególny niepokój dotkniętej nim roli, jak jeszcze zaniepokojenie najbliższych. Nasz doświadczony psychiatra w Krakowie zdiagnozuje nawet najbardziej zakamuflowany problem psychiczny chorego, co pozwala na pewną terapię. Pamiętaj, że szybsze leczenie daje pozytywniejsze efekty.