Urzadzenia diagnostyczne narzedzia pomiarowe

Czym stanowi kolposkop?

Kolposkop to jeszcze niezwykle łatwe urządzenie diagnostyczne znajdujące zastosowanie podczas badań ginekologicznych. Stanowi ono wyspecjalizowanym narzędziem, które dzięki połączeniu doskonałej klasy układu optycznego ze specjalnym współosiowym oświetleniem daje szansa dokładnego zbadania intymnych partii ciała kobiet, narażonych na zaatakowanie przez groźne schorzenia. Za pomocą kolposkopu można dostać nawet 400-krotne powiększenie obrazu.

Kolposkop także jego przeznaczenie

Kolposkop uzyskuje się do kolposkopii, czyli badania powierzchni szyjki macicy wraz z kanałem, a też pochwy i sromu w projekcie wykrycia zmian, jakie mogłyby dawać o przedklinicznych postaciach raka szyjki macicy. Rozlicza się, że dokładność diagnozy stworzonej przez kolposkop wynosi od 79 do niemal 97%, w zależności z jego rodzaju.

Jak wygląda badanie kolposkopowe?

Kolposkopia jest bezbolesnym badaniem przeprowadzanym gdy pacjentka jest na fotelu ginekologicznym. Na samym początku badania lekarz zakłada pacjentce specjalny wziernik samotrzymający, który ułatwia uwidocznienie pochwowej części szyjki macicy. Po jego zamocowaniu, do pochwy wprowadzany jest wziernik o przezroczystych ścianach, za usługą którego widzi się ściany pochwy i wielkość szyjki macicy w odpowiednim powiększeniu, przy dużym oświetleniu. Kolposkop za pomocą kamery umożliwia rejestrowanie doświadczenia i patrzenie go na dodatkowym ekranie, a także zapisywanie i wydawanie dla pacjentki, kiedy i do użytków przygotowania dokumentacji medycznej i dania diagnozy.