Tlumacz wolny zawod

XXI wiek to duży rozwój zapotrzebowania na innego rodzaju tłumaczenia. Nie odda się przy tym doświadczyć obojętnie wobec faktu, jak ogromną rolę odgrywają obecnie lokalizacje oprogramowania. Co ukrywa się pod tym słowem?

Szereg działań dostosowujących dany materiał do spraw lokalnego rynku, które zawierają m.in. tłumaczenie oprogramowania, a to umiejętne przetłumaczenie komunikatów i dokumentacji oprogramowania na dany język, a i dopasowanie go do ostatniego języka. Godzi się toż z takimi rolami jak dobranie formatu dat, bądź sposobu sortowania liter w alfabecie. Profesjonalna lokalizacja oprogramowania wymaga zaangażowania tłumaczy specjalizujących się w terminologii IT, a dodatkowo programistów i inżynierów. Kompetencje językowe przechodzą w parze z umiejętnością i wiedzami związanymi z planami ERP, SCM, CRM, programami wspomagającymi myślenie i powodowanie, czy oprogramowaniem bankowym. Rzetelna lokalizacja miesza się na spektrum możliwości dotarcia z oprogramowaniem na targ zagraniczny, natomiast to może się znacząco przełożyć na międzynarodowy sukces firmy. Wprowadzenie towaru na place światowe wiąże się też z internacjonalizacją produktów. Czym różni się więc z lokalizacji? Internacjonalizacja to po prostu adaptacja produktów pod wymogi potencjalnych klientów bez uwzględnienia odmiennych specyfik lokalnych, gdy lokalizacja kojarzy się przede wszystkim na tym, by odpowiedzieć na zamówienie określonych rynków, zajmuje się na częstych potrzebach danej lokalności. Stąd te lokalizacja prowadzona jest odrębnie dla każdego rynku, a internacjonalizacja jednokrotnie dla danego towaru. Oba procesy przedstawiają się jednak wzajemnie i przy wielkich planach dotyczących rynków globalnych - warto pomyśleć o zastosowaniu obydwu. Pomiędzy pozycją i internacjonalizacją występują zależności, które należy wziąć pod rozwagę przy prowadzeniu tych procesów. Przed rozpoczęciem lokalizacji powinno zatrzymać się internacjonalizację. Warto o tymże myśleć, ponieważ dobrze wykonana internacjonalizacja znacząco skraca czas potrzebny w ciągu lokalizacji, co wydłuża okres, jaki można przeznaczyć na stosowanie produktu na plac. Poza tym, dobrze wykonana internacjonalizacja skupia się z pewnością korzystnego wprowadzenia artykułu na targi docelowe, bez ryzyka przerabiania oprogramowania zaraz po zakończeniu etapu lokalizacji. Rzetelne lokalizowanie oprogramowania zapewne żyć sposobem do sukcesu firmy.