System informatyczny w logistyce

Wiele naszych firm specjalizuje się w sprzedaży i budowaniu systemów informatycznych do zarządzania punktami gastronomicznymi i hotelowo-gastronomicznymi. W zależności od rodzaju prowadzonej działalności istnieją rozwiązania dla przeciętnego lokalu, jak też dla większej sieci restauracji. Rozwiązania będą różnić się między sobą w zależności czy mamy do robienia z   kawiarnią, pizzerią, restauracją hotelowej, oraz może z domem szybkiej obsługi. Organizmy do gastronomii bawią się coraz ogromniejszą popularnością. Coraz rzadziej możemy się z faktem gastronomicznym jaki nie posiada żadnego oprogramowania wspierającego sprzedaż.

Jedną spośród najbardziej unowocześnionych aplikacji do zarządzania punktem gastronomicznym jest sposób POS. W znacznych miastach Polskich istnieje sieć autoryzowanych przedstawicieli. Dodatkowo oferują punkt serwisowy i obsługę zarówno jednostek polskich kiedy również takich, które w ramach indywidualnej struktury czy franczyzy są dużo punktów gastronomicznych na obszarze całej Polski.

Oto przykładowy model infrastruktury informatycznej dla osoby gastronomicznej:

Stanowi on właśnie skonstruowany, aby elementy składowe umożliwiały użytkownikowi maksimum korzyści. Ich integracja i praktyka na jednolitych bazach powoduje wzrost efektywności, polepszenie jakości obsługi konsumenta, łatwiejsze raportowanie i rozliczanie jednostki, niezależnie z tego, albo istnieje obecne sama restauracja, bądź i sieć restauracji.

Na obecnym stopniu celowo nie podamy nazwy, na jakim z programów oprzemy propozycję skierowaną do danego klientowi. Przyjmijmy, że wyjście jest oparte na zintegrowanym systemie, który zapewni zarówno obsługę stanowisk kelnerskich czy barowych, jak i całe zarządzanie gospodarką magazynową. W relacji z realizacje pomysł może współpracować z terminalem dotykowym, a również z czytnikiem kart magnetycznych, bonem kelnerskim, wagą, drukarką bonów i rachunków, drukarką fiskalną, szufladą, dozownikiem napojów, itp. Wszytko działa pod systemem operacyjnym MS Windows, w budowie lokalnej czy na poszczególnym zdaniu, używając standardowy sprzęt PC.