Sprzet uszkodzony w transporcie

Bezrobotni, zarejestrowani w tytułach pracy mogą brać na 40 tys. zł dotacji, że zdecydują się na początek działalności gospodarczej. Metoda nie jest zbyt skomplikowana, a wysokość dofinansowania zachęca do przyjęcia ryzyka.

Jednak, aby rozpoczęta działalność przyniosła wymarzony efekt należy świetnie się przygotować. Wybierając branżę, sporządzając biznesplan należy uwzględnić wszystkie obciążenia publicznoprawne które powinien będzie płacić i dodatkowe obostrzenia płynące z ustaw podatkowych.

Dokonując rejestracji należy dokładnie określić rodzaj pracy gospodarczej jaka będzie robiona, formę opodatkowania oraz zapisać się do ZUS. Mając ułatwienia do płacenia składek na preferencyjnych warunkach w druku ZUA należy wpisać symbol 05700. Niższe raty na ZUS można opłacać przez 24 miesiące.

Rodzaj prace gospodarczej, tworzonej na sprawa osób fizycznych określi termin instalacji kasy fiskalnej. W poszczególnych przypadkach kasę należy zainstalować przed wykonaniem pierwszej sprzedaży, w innych w danym terminie, i w odmiennych przypadkach po dokonaniu określonego obrotu. A już wcześniej trzeba rozglądnąć się za dobrym urządzeniem. Kraków kasy fiskalne oferuje pełen wachlarz modeli urządzeń fiskalnych, odpowiednio dopasowanych do wybranych branż.

Rejestracja kasy fiskalnej przebiega dwuetapowo. Najpierw należy poinformować właściwy urząd skarbowy o zamiarze instalacji fiskalnej – termin tenże nie jest dany, tak więc zawiadomienie można oddać w urzędzie nawet dzień przed instalacją. Wtedy w przeciągu 7 dniu po instalacji, należy poinformować urząd, że kasa została zainstalowana. Jeżeli kasę fiskalną zainstalowano w obecnym terminie, złożono stosowne dokumenty do urzędu można się starać o zwrot poniesionego nakładzie na zakup, w wysokości 700 zł, nie więcej jednak niż 90% wartości kasy.

Kolejna ważna decyzja dotyczy podatku VAT. W pewnych przypadkach warto zapisać się jako podatnik VAT, czasami konieczna jest zwłoka przynajmniej do czasu przekroczenia określonych obrotów – tj. 150.000 zł. W niektórych branżach, np. handel paliwami lub metalami szlachetnymi nie ma okazji z wzięcia ze zdjęcia, więc z dniem rejestracji działalności gospodarczej należy zapisać się na papieru VAT-R.