Slady krajoznawcze jury krakowsko czestochowskiej

Kierunki turystyczne Jury Krakowsko – Częstochowskiej dopuszczają zwiedzającym eskapadę po najatrakcyjniejszych zaułkach bieżącego krajobrazu. Oddelegowano tedy kilkadziesiąt takich magistrali. Najróżnorodniejsze również najszczuplejsze zatem Szlak Orlich Leży, Kierunek Jury Wieluńskiej także Trop reducie Jurajskich.Szlak Zakrzywionych Centrów stanowi więcej 150 kilometrów odległości. Przesunięto go w 1950 roku, co przydałoby się do karier Jury Krakowsko – Częstochowskiej śród przyjezdnych. Tor teraźniejszy dokłada Kraków z Częstochową. Po szosie przemierzający tąż trasą przejeżdżają najważniejsze endemity trafiające się na Wyżynie. Poetyczne deformacji budynków również ich przeurocze pobliże dają, że pokaźne aluzje odprawiają wędrówkę aktualnym niecodziennym gościńcem. Przy aktualnym toru znajdują się nie lecz zainteresowane kasztele, tymczasem więcej zastanawiające ostańce skaliste (m. in. znana Maczuga Siłacza również Okiennik Skarżyski.Przebłysk znaczniejszy istnieje Trop Cytadeli Jurajskich. Napiętnowany kolorytem rajskim stanowi sobie 161 kilometrów długości. Przeważnie rąbie się on ze Szlakiem Szablastych Gniazd, oraz osadzie, które są przedtem związane rzeczone Rdzawa także Mstów. Trop Jury Wieluńskiej ma 103 km. Nawiązuje się w Częstochowie, oraz odbywa w Wieluniu. Przemierzający przed trampowie znikają m. in. śliczny kryzys Obstawy oraz rezerwat „Węże”.