Skimming kart bankomatowych

Głównym zagrożeniem, które żyje przy transakcjach kartą płatniczą jest skimming. Przestępstwo to liczy na skopiowaniu paska magnetycznego karty płatniczej bez wiedzy właściciela karty, pamięta zatem na celu wykonanie kopi karty, a następnie działanie nią transakcji obciążającej konto właściciela karty. Można poznać co chwila dwa modele tego przestępstwa – skimming bankomatowy, oraz skimming w placówce handlowej.

https://www.grupa-wolff.eu/kontakt/Biuro inżynierskie Kraków - Kontakt / GRUPA-WOLFF

Pierwszy rodzaj polega na zeskanowaniu paska magnetycznego karty i zdobyciu pinu do niej np. przy pomocy niewielkiej kamery, jaka będzie pisać wpisywany pin. Aby zeskanować pasek magnetyczny, przestępca musi dać przy oryginalnym czytniku specjalną nakładkę, która zarejestruje oraz skopiuje pasek magnetyczny. Gdy złodziej jest już skopiowane dane że bez problemu je zainstalować na fałszywej karcie płatniczej. Drugi rodzaj skimmingu stanowi wyjątkowo odpowiedni do pierwszego ale do wykradzenia danych dochodzi gdy posiadacz karty dokonuje płatności poprzez terminal POS w zakładzie bądź nowym elemencie. A w tym przykładu trudniej o wykradzenie kodu pin, a ten punkt dotyczy głównie kart, jakie nie wymagają potwierdzenia płatności. Gdy przybędzie do tego gatunku przestępstwa, najczęściej bank zwraca klientowi skradzione środki, istnieje toż wyjątkowo zrobione tym, że przestępcy tworzą w jasnym miejscu (jeden konkretny bankomat, lub jeden terminal POS) przez co pokrzywdzonych jest często więcej i łatwiej udowodnić, że padło się ofiarą złodzieja. Skuteczność tej drogi wyłudzania danych stosuje się głównie z wykorzystywania przestarzałej technologii paska magnetycznego, który dosyć łatwo skopiować. Banki także nowe instytucje finansowe świadome zagrożenia stworzyły już nowy standard brany na stronach płatniczych, jednak nim będzie on powszechny minie wielu lat. Póki co drugim zabezpieczeniem, które podają jest hologram, jaki tworzy utrudnić podrobieniu karty płatniczej. Na razie, aby zabezpieczyć się przed tego gatunku przestępstwem klient powinien dokładnie sprawdzić bankomat, z jakiego będzie przeznaczałby pieniądze. Powinien się rozejrzeć czy nie ma zainstalowanej mikro kamery, a czy przy czytniku strony także na klawiaturze nie jest dodatkowego urządzenia zaczytującego dane. I klient może wprowadzić dzienne limity ceny pieniędzy z bankomatu, tak żeby w razie utraty karty stracić jak najmniej pieniędzy.