Separator magnetyczny kaskadowy cena

Właśnie na naszym rynku przydatnych jest znacznie systemów magnetycznych, jakie zajmują specjalny kształt pola magnetycznego, dzięki czemu dostaje się bardzo ważną siłę magnetyczną chociażby w konkretnej odległości od separatora. Siła magnetyczna robiona jest poprzez magnesy ferrytowe. Separatory magnetyczne nadprzenośnikowe służą głównie do usuwania elementów metalowych z przenośników taśmowych i zsypów. Służą również do pomocy urządzeń takich jak kruszarki i młyny.

Jakie typy separatorów wyróżniamy?
Można poznać dwa typy separatorów: blok magnetyczny oraz separator nad taśmowy samoczyszczący. Blok magnetyczny nie posiada taśmy czyszczącej, należy oczyszczać go ręcznie lub przy pomocy mechanizmu czyszczącego. Ten gatunek separatora wykorzystuje się w przypadku, gdy spodziewana ilość żelaza będzie znikoma lub do ochrony danych urządzeń. Natomiast separator nadtaśmowy samoczyszczący montowany jest nad przenośnikiem, który daje pole magnetyczne o dużo dużej siły. Należy zaznaczyć, że jest toż bezpiecznie dla miejsca pracy. Czyści się go w forma ciągły, poprzez taśmę wynoszącą, co pozwala usuwanie prawie całych ilości elementów metalowych. Można kupić wersję separatora z napędem elektrycznym czy hydraulicznym.

Wzór i rozmiar
Separatory wytwarza się w pozostałych modelach oraz kształtach, a firmy, które zabierają się ich realizacją są w stanie dobrać odpowiedni model i rozmiar magnesu do posiadanych technologii, kiedy również potrzeb. Żeby móc odpowiednio dobrać odpowiedni typ magnesu, wystarczy oszacować wysokość warstwy materiału, która otrzymuje się na przenośniku. Należy też potrafić jego wielkość. Wiadomo, że im bliżej obiektów żelaznych mógłby się znajdować magnes tym szlachetniejsza będzie skuteczność separatora. Warto też wiedzieć o tym, że szerokość magnesu powinna odpowiadać szerokości przenośnika, na jakim ogląda się ten materiał.