Samochod dostawczy z chlodnia

Na gruncie Polski jest ogromna ilość hurtowni mięsa bawiących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co daje dostarczanie świeżego produktu w każde miejsce kraju. Mięso to wyjątkowymi słowy stosowane do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa zalicza się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w celach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub szukania w towarzystwie naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, a przeważnie jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną gamę wyrobów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne i czerwone, jednak podział ten doskonale nie jest uzależniony z kolorem, tylko przenosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmiany mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Mięso jest oczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wynikające z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w naturalnej diecie, jakie stanowi wysoce lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.