Robot planetarny z maszynka do miesa

separatory magnetyczneZobacz naszą stronę www

Wilk do mięsa to nic innego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które proponowane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest daleko silniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki asortyment wilków na targu idzie na wybór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki temu pora na stworzenie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) i nie wymaga wysokiego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można łatwo zdemontować, co dobrze ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, działa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze zwykli nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała wartość wykonania decyduje o wielkiej wytrzymałości maszyny. Jak wszystkie dania używane w przemyśle spożywczym, wilki muszą robić warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia nasuwa się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mieszane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od gatunku mięsa wykorzystuje się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w nowe akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To znakomite urządzenie, dostępne w popularnych cenach, wykorzystywane w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę jak w wysokich zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów a drugich ulepszaczy.