Psycholog a kasa fiskalna 2015

Kasę fiskalną wynalazł w XIX wieku James Jacob Ritty, aby kontrolować pracowników swoich pubów. Miał kilka lokali w Dayton (bywali tam nawet wielcy miejscowi mafiozi, ale to temat na własną historię). Był kimś przedsiębiorczym oraz nie lubił, jak się go wykorzystuje. Kto z nas lubi? W pewnym okresie zaświeciła mu się żarówka i zajrzał na pomysł skonstruowania nowego urządzenia.

To narzędzie zrewolucjonizowało handel, choć pierwsze egzemplarze mało przypominały to, elektroniczne kasy fiskalne – odkładały się bowiem z zegara oraz z szuflady, a w trakcie transakcji słychać było mocny dźwięk. Wynalazca po opatentowaniu urządzenia założył z bratem małą fabryczkę, która rozsławiła jego imię na pełny świat. Choć dziś raczej mało kto z nas kojarzy nazwisko Ritty’ego, w pracach także na ścianach internetowych poświęconych drukarkom fiskalnym można jest wolny problemu znaleźć.
Duża albo mała kwota fiskalna? Wybór zależy od potrzeb!
Współczesne kasy fiskalne dzielimy na:
– kasy ECR (elektroniczne kasy rejestrujące) – nierozbieralne, o mniejszej pamięci RAM, bez możliwości rozbudowy. Ograniczona pamięć RAM oznacza, że po paru latach urządzenie dodaje się do komunikacje, choć rzadziej używane, posłuży dłużej.
– kasy POS – tzw. kasy komputerowe – o bardziej rozbudowanej pamięci RAM, z opcją wymiany tematów i rozwijania zawartości.
Wśród kas ECR możemy wyróżnić:
– kasy przenośne – praktyczne oraz delikatne kasy fiskalne elzab mini e idealne dla drobnych przedsiębiorców dodatkowo w obsłudze imprez plenerowych
– kasy jednostanowiskowe – świetne w punktach i sklepikach ze powodu na krótkie rozmiary, z łatwością podłączenia do komputera siły i czytnika kodów, sprawdzają się także w handlu obwoźnym
– kasy systemowe – odpowiednie dla większych sklepów, mające nadzieja zgodności z różnymi terminalami płatniczymi, kasami i układem magazynowym. Mają wiele różnorodnych prac jak realizacja płatności za rachunki i sprzedaż doładowań do telefonów komórkowych.