Program komputerowy logo

Talerz wędlin stanowi samym z największych i najefektywniejszych pomysłów na założenie zestawu smacznych przekąsek. Jeżeli zaprosiliśmy do siebie siedzi zaś nie wiemy, czym ich przyjąć, możemy stworzyć apetycznie wyglądający talerz z wędlinami.

Aranżacja Najlepiej talerz pokazuje się, gdy napisane na nim owoce są różne kolory oraz kształty. U siebie możemy ułożyć plastry jasnej polędwicy i okrągłe plasterki salami. Ważne jednak, by poszczególne plastry tworzyły zgrabną kompozycję. Możemy kosztuje stworzyć plasterkami w rządku w taki metoda, by każdy rulonik był ważny. Ciekawszym, choć bardziej skomplikowanym rozwiązaniem, jest stworzenie plastrów w całości kwiatów. Po oddaniu im właściwego kształtu wystarczy nabić je na wykałaczkę.

Estetyka Talerz wędlin wymaga być udzielony w system, który będzie cechował się smacznie i elegancko. Wszystkie plasterki powinny być pokrojone równo i cienko przy pomocy ostrego noża lub specjalnego sprzętu, jakim może być krajalnica do wedlin. Kawałki kiełbas można przekroić pod skosem i łożyć obok rulonów.

Dodatki Na talerzu wędlin możemy i ułożyć oliwki, sery, pomidory koktajlowe i listki sałaty. Coraz popularniejszym rozwiązaniem jest służenie w rulonach szparagów lub stawianie w nich farszu. Może on tworzyć się z pasty jajecznej, papryki, kremu chrzanowego, musztardowego lub pesto. Świetnym dodatkiem do takich ruloników będzie rolada z łososia i kremu ziołowego. Że jako dodatek wybieramy ser, zatem warto jego smak dobrać do smaku wędlin. A najlepiej podawać ostre, dojrzewające sery wspólnie z dojrzewającymi wędlinami, takimi jak szynka parmeńska lub kiełbasa chorizo.

Trunki Do przystawek zakładających się z łagodnych wędlin najlepiej pasuje białe, wytrawne wino. Jeżeli stosowane przez nas wędliny są coś większy smak, warto na stole postawić czerwone wino wytrawne. Skutecznym wyjściem jest najpierw podanie łagodnych wędlin z winem białym, potem ostrzejszych razem z serem, do których najbardziej pasuje wino czerwone, a na wyniku zestawu pasztetów i roladek z łososia z winem różowym.