Proces wdrazania systemu informatycznego

Rozpoczęcie działalności z planem Comarch Optima nie jest za skomplikowane. Obsługa aplikacji stanowi dużo intuicyjna natomiast nie wymaga zbyt dużego procesu wdrożenia. Dodatkowo odpowiedzialny jest podręcznik który w prosty i jasny sposób opisuje krok po kroku wszelkie funkcje programu. Kierowany stanowi w formacie .pdf – można go rzadko zlokalizować na karcie producenta.
Instalacja Comarch Optima
Sama instalacja comarch optima ponadto nie przysparza kłopotu, nawet niezbyt zaawansowanym użytkownikom komputerów. Instalację zaczynamy od pobrania programu ze Powierzchni Klienta lub z swego Partnera. Producent przygotował bardzo sympatycznego i lekkiego kreatora, który prosto prowadzi nas przez proces instalacji. Podczas jego zrealizowania zostaniemy poproszeni o zaakceptowanie warunków umowy licencyjnej. Po tym aplikacja sprawdzi, czy nasz komputer spełnia wymagania stawianej wersji optimy. Jeżeli przejdziemy ten test pozytywnie, pojawi się ekran umożliwiający wybór standardowej instalacji lub użytkownika. Różnica polega na ostatnim, że standardowa ma domyślnie ustawiony katalog instalacji, a użytkownika umożliwia wyboru docelowego katalogu.

Dostosowanie zakresu instalacji
Następnym krokiem jest okazję dostosowania zakresu instalacji, jeżeli zakupiliśmy wstęp do wielu modułów. Po tym realizuje się już właściwa instalacja. Jest ona kilka sekund natomiast nie wymaga już od nas żadnej aktywności. W terminie instalacji grane są wiedze o możliwościach całego pakietu, jak jeszcze zgody z różnymi programami, jak e-Sklep, iMall24, iBard24 i iKsięgowość24. Na efekt mamy okazja skorzystania z automatycznej kopii bezpieczeństwa, która udostępnia nam dowolne stanowisko “w chmurze” na chronienie naszych możliwości. Zainstalowanie tego dodatku pozwoli nam na przechowywanie nawet 2 GB informacji.