Pierwsze miesiace niepodleglosci

Dla wielu z nas kawa jest nieodłącznym napojem w czasie dnia. Mamy różne preferencje. Niektóre z nas lubią tak zwaną kawę z mlekiem, inne espresso, jeszcze inne kawę parzoną. Lubimy kawę z cukrem lub bez, z ekspresu lub rozpuszczalną. Ale w czasie wejścia w ciążę, jesteśmy w mieszkanie podjąć wszystkie możliwe kroki, aby nasze dziecko było niczym najzdrowsze. Stąd i szukamy w necie wiedzy o tym, co wolno, oraz czego nie kobiecie w ciąży, z niepokojem starając się znaleźć informację, albo będziemy zmuszone zwolnić z swego ulubionego napoju przez okres najbliższych dziewięciu miesięcy, czy tylko go ograniczyć. Czy picie kawy w chce jest {bezpieczne?|pewne?|wygodne?|miłe?} Niniejszym artykułem postaram się odpowiedzieć na to nurtujące pytanie.

Całkowite rezygnacja z kawy w terminie chce nie jest wskazane, wprawdzie nie zmienia to faktu, że powinna być ona ograniczona. W średnim organizmie kofeina wprowadzona w kawie broni się do 4 godzin. W organizmie kobiety ciężarnej ostatni okres wiele się wydłuża, szczególnie w gorących miesiącach ciąży, mocno wpływając na kształt nerwowy, podwyższając ciśnienie i podrażniając żołądek, co u matki może wywoływać nieprzyjemną zgagę. Co dużo, należy wspominać o tym, że kawa działa moczopędnie, wypłukując z organizmu kobiety magnez i wapń, na jakich braki mogą narzekać nawet mamy, jakie w ogóle nie piją kawy. Dodatkowo, nie należy zapominać, że kawa dość mocno obciąża żołądek, z czym organizm nienarodzonego dziecka potrafi sobie nie poradzić. Konsekwencją tegoż podobno być upośledzenie hormonu wzrostu.

Jak więc widać, rezygnacja z kawy nie jest wskazana, ale winna być pomocna. Picie kawy w chce nie jest trudne, ale zamiast tego warto skorzystać po substytuty, takie jak kawa zbożowa, która jeszcze może zawierać magnez oraz witaminy, które są niezbędne organizmowi przyszłej mamy dodatkowo jej nienarodzonego dziecka. Czy można również sięgnąć po kawę bezkofeinową. Jeśli i czujemy nieodpartą potrzebę wypicia pysznej, aromatycznej kawy, starajmy się ją zabielić mlekiem, co bardzo zmniejszy kwasowość. Ważnym jest dodatkowo, aby wybierać kawy z ekspresu lub ze profesjonalnego zaparzacza, więc tak zwanej Mokki. Ten model kawy jest bo o wiele większy, ma o znacznie mniej szkodliwych substancji chemicznych. Wywar kawy z ekspresu lub zaparzacza jest ponad mniej skoncentrowany niż kawy rozpuszczalne, a co wewnątrz tym chodzi, jest kilka mniej kofeiny.