Pakowanie prozniowe maszyny

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest wyposażeniem, którego zadanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i przygotowaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki sposób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i podtrzymuje je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na nowy typ produktów spożywczych, kojarzone są różne pakowaczki. I tak produkty o znacznej mocy i pewnej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze podstawowym zamknięciem próżniowym, artykuły o małych poziomach i słabe (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma jeszcze jakąś dużą wartość - wygodne użytkowanie, a to energia i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - łatwe w niewielkich rozmiarach i jak dania wolnostojące, zaopatrzone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do używania ze względu na energię procesu (wprowadzenie do komory woreczka z wynikiem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) też możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Dopasowuje się je zwyczajnie w dorosłych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Istnieją toż urządzenia o niskich rozmiarach, w pakowaczce gromadzi się koniec worka, i produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe daje się w polach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki przygotowane są z czystej jakości byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wartości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nowe rozmiary, a ostatnie z kolei oddziałuje na wybór woreczków, w jakie jest pakowana żywność.