Obowiazek kasy fiskalnej w 2015

Zgodnie z ustawą o podatku VAT obowiązek posiadania kasy fiskalnej ma jakikolwiek przedsiębiorca, który realizuje usługi czy robi transakcji na sprawa osób sportowych i rolników rozliczających się na podstawie ryczałtu. Do końca 2016 roku podatnicy mogą też mieć z niektórych przywilejów podatkowych, bez konieczności nabywania kas fiskalnych.

Jak nie ma obowiązku posiadania kasy.
Samym z przepisów, który działa do tyłu 2016 roku, jest przepis traktujący o tym, że przedsiębiorca, którego roczne zbyty w starym roku rozliczeniowym nie przekroczyły 20 tysięcy złotych netto, nie ma obowiązku rejestrowania sprzedaży poprzez wystawianie paragonów fiskalnych. W przypadku firm, które rozpoczęły realizację w sezonie bycia roku rozliczeniowego, limit 20 tysięcy złotych należy przeliczyć proporcjonalnie do wielkości miesięcy prowadzenia prac w możliwościom roku.

Kasa fiskalna – kiedy rozpocząć rejestrację sprzedaży.
W latach 2015 – 2016 w zestawie przedsiębiorstw, które potrzebują płacić paragony, pojawili się kolejni przedsiębiorcy, m.in. warsztaty samochodowe, specjaliści i lekarze stomatolodzy, fryzjerzy i gabinety kosmetyczne, prawnicy czy firmy gastronomiczne, jakie nie zaczynają swoich usług w samolotach. Za wyjątkiem usług gastronomicznych pozostali przedsiębiorcy mają obowiązek rozliczania sprzedaży przez kasy fiskalne w sposobie natychmiastowym, natomiast przedsiębiorstwa, których działa limit 20 tysięcy złotych obrotu, mogą dostać kasę finansową w ruchu 2 miesięcy po przejściu tego kredytu. Ten jeden cel w 2016 roku dotyczy także przedsiębiorców, jacy oferują bilety na kursy pasażerskie z możliwością opłacenia ich w nietypowy środek niż gotówką oraz przedsiębiorców, którzy rozliczali się na podstawie faktur za wykonane usługi na sytuacja osób fizycznych, przy czym rocznie nie wystawili dużo niż 50 faktur dla maksymalnie 20 usługobiorców.

Niezależnie od wielkości obrotów ustawodawca stworzył także katalog produktów, których sprzedaż oczywiście wymaga być dokumentowane paragonem z kasy. Do wspomnianych produktów należy: sprzedaż gazu płynnego, części do silników a samych silników, przyczep i naczep, sprzętu fotograficznego, artykułów z metali szlachetnych, perfum, napojów alkoholowych oraz wyrobów tytoniowych.