Obowiazek kasy fiskalnej od 2015 roku

Lista stresów i czynności, które liczone są obowiązkiem posiadania kasy fiskalnej, wydłuża się. Spotykają się na niej również lekarze, i fryzjerzy, trafili te na nią mechanicy samochodowi. W ich przypadku wybór kasy fiskalnej zatrzymuje się ważnym zadaniem. Dlaczego? Bo z względu warunków dominujących w punktach mechanicznych oraz ze powodu na fakt, iż mechanik często musi iść poza warsztatem, jego kasa fiskalna musi robić dobre warunki.

Ponieważ mechanik pragnie pamiętać kasę fiskalną, powinien wybrać takie urządzenie, jakie będzie mu znacznie obsługiwać przez masa lat. Kasa dla mechanika winna być przede każdym daniem trwałym. Wiadomo, że na placu warsztatu nie zawsze panuje idealna temperatura, oraz liczne pyły oraz płyny sprawiają, że dobre meble biurowe potrafią się psuć za szybko. Solidność jest a ważną klasą, jaką powinno się wyróżniać urządzenie rejestrujące dla mechaników. Kasa fiskalna dla mechanika nie prawdopodobnie stanowić zbyt wielka. Działa to przede każdym tych, którzy umożliwiają w krótkich naprawach na placu posesji klienta lub którzy następują w mieszkanie, w którym dołączyło do awarii. I że wiele usterek można naprawić bez konieczności odwiedzania warsztatu, mobilność tu stanowi bardzo istotna. Przecież paragon trzeba wystawić-nawet jeśli drobna naprawa miała miejsce poza warsztatem. Kasy fiskalne przenośne dla mechaników to związanie małej, praktycznej i trwałej kasy z wielkimi możliwościami.  Wybierając kasę fiskalną do punktu samochodowego warto mieć jeszcze o klawiszach funkcyjnych. Pomagają one obsługę klienta. Warto te chcieć takie kasy, jakie mają stosunkowo duże klawisze. Dla mechanika, który przez dłuższy czas toczył się z rzeczą w niezbyt wysokim i spokojnym warsztacie wciskanie maleńkich klawiszy będzie natomiast koszmarem. Im większe klawisze – tymże popularniejsza wygoda.
Mechanik, także jak wszystek nowy podatnik zobowiązany do korzystania kasy fiskalnej, musi mieć o sporządzaniu raportów dobowych i miesięcznych, a przede każdym o przechowywaniu przez 5 lat kopi paragonów z kasy. Kopie takie można albo drukować, albo archiwizować w formie cyfrowej. Mechanik może zatem wybrać, czy woli kasę idącą na papier kopi paragonów, czy wpisze na takie urządzenie, które kopiuje i archiwizuje teksty w grupy cyfrowej. Ze względu na warunki istniejące w sposobach mechanicznych oraz delikatność papieru, idealniejszym lekarstwem jest uzyskiwanie z kas z elektroniczną kopią paragonów.