Malak k bezpieczenstwo i obronnosc panstwa warszawa 1998

Systemy tłumienia początków muszą zapobiec wybuchowej reakcji w jej najwcześniejszej fazie i chronić kształtowaniu się nadciśnienia przed tym, jak wybuch może doprowadzić do pewnego zniszczenia. System przeciwwybuchowy działa w ciągu kilku milisekund od alarmu czujników ciśnieniowych lub optycznych, wykrywających otwierającą się wybuchową kulę ognia. Od razu do budów zabezpieczonej jest wstrzelony ładunek gaszący. Stłumienie wybuchu następuje zanim jeszcze wzrastające ciśnienie reakcji utleniania zdąży zniszczyć instalację.

Detektory ciśnień wykryją eksplozje w jej bardzo wczesnej fazie, w ostatnim terminie wysyłają klucz do centrali sterującej. Kontroler wysyła sygnał do danej butli, równocześnie ją aktywując. Wszystko przebiega w terminie kilku milisekund, od pierwszej fazy tworzenia się kuli z inicjatywie wybuch aż do czasu stłumienia eksplozji poprzez specyficzny system, jaki go zakończy.

Explosion safety to proste techniki, które gwarantują bezpieczeństwo przeciwwybuchowe :

Założenia przy budowaniu są główną metodą zapobiegania powstawaniu niebezpieczeństw, choć nie do tyłu mogą zapobiegać każdemu przypadkowi, które zajmują znaczenie w produkcji z trudnymi mediami, dlatego przy zachowaniu innych technik można zmniejszyć skutek wybuchu.

Wykwalifikowani specjaliści są w kształcie dobrać odpowiednie zabezpieczenia przed wybuchem i rozwojem ciśnienia dla instalacji procesowych w każdej gałęzi przemysłu. Udzielane są projekty zrobione "pod klucz" zaczynając od początkowej fazy projektu, poprzez mocowanie i uruchomienie, aż po serwis systemów. Współczesne rozwiązania opierają się na urządzeniach czołowych światowych producentów -  konsumenci otrzymują kompleksowe i ekonomiczne rozwiązania dopasowywane indywidualni pod konkretną linię technologiczną. Zabezpieczane są działające już instalacje - wybierając je do właściwych przepisów.