Kolposkop seliga

Kolposkop to jedyne urządzenie, które jest często brane w terenie prowadzenia badań związanych z patologiami szyjki macicy. Jest do poszukiwań cytologicznych rozmazów pochwowo-szyjkowych.

Obecnie wszystkie kolposkopy są nowe i bezpieczne w użytkowaniu. Jest możliwość trwałej archiwizacji dynamicznych obrazów, które bada się w urządzeniu. Nowoczesna elektronika i pantografy dają szansa wykonywania precyzyjnych kroków w każdej płaszczyźnie, dzięki czemu badanie kolposkopowe jest bardzo lżejsze oraz niezwykle wrażliwe. Zdecydowana większość projektów jest zaopatrzona w celi cyfrowe, dzięki którym można archiwizować przebieg badania. Zapis że liczyć formę kolpofotografii, archiwizacji cyfrowej na nośnikach elektronicznych lub postać zapisu video.
Przedstawia się na chwila istotnych cech, którymi powinien się odznaczać dobrej kondycji kolposkop. Przede każdym wymaga być urządzeniem najwyższej wartości. Musi dawać odpowiednią formę obrazu, wyraźne zdjęcia oraz filmy również musi być wyposażony w oprogramowanie specjalistyczne, dzięki jakiemu będzie można przeprowadzić szczegółowej analizy zebranego materiału wizualnego. Liczy się i jak najważniejsza stabilność urządzenia.
Układ optyczny doskonałej form kolposkopu zazwyczaj bazuje na soczewkach niemieckiej produkcji. Układ optyczny winien stanowić ponad urządzony w chwila trybów przybliżania. Najlepsze przykłady umożliwiają 20-krotne przybliżenie. Przy wyborze kolposkopu należy też zwrócić uwagę na teren ogniskowania oraz zakres ustawiania ostrości. Im większy, tym dobra.
Najlepsze urządzenia muszą istnieć wyposażone w ramię pantografu, które da prosty i wyraźny ruch w wszelkiej możliwej płaszczyźnie. Ramię winno być wyposażone w ofertę blokady, dzięki czemu będzie je ważna pozostawić skierowane we określonym kierunku.