Kasa fiskalna sento

Kuchnia polska buduje się w grupy na daniach mięsnych. To z rodzaju w który przygotujemy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie wynikiem bądź porażką.

Mycie
Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie wolno spełniać tego, jeżeli mamy zamiar schować je do lodówki, bowiem w trakcie mycia umieszczamy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, jakie potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto mieć o higienie w wypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i powodowanie
Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po przyrządzeniu będzie ono soczyste i wygodne. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym zwyczajem stanowi jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest obecne ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i smak.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy wykonać z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół i przypraw. Żeby marynata dużo się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony może się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie zorganizowaną przez nas marynatę natomiast będzie lepsze.

Obróbka termiczna
Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto pamiętać, że na im młodszym ogniu będziemy obecne sprawiać, tym znacznie. Mięso prezentuje się w grupy z białka i tłuszczu, dlatego zbyt silna i piękna temperatura powoduje, że staje się ono nudne i łykowate. Smażąc je na gorszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co każdy czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zostawi ono własną soczystość i zapach.