Jedyna szansa dla przyszlych rodzicow in vitro

In vitro (zapłodnienie pozaustrojowe) to często ostatnia deska ratunku dla par starających się o dziecko. Jest długotrwałym oraz stresującym procesem, jednak wiele szczęśliwych par może, dzięki tej metodzie, cieszyć się upragnionym potomstwem, nawet kiedy inne metody okazały się zawodne. Zabieg polega na połączeniu plemnika z komórką jajową w warunkach laboratoryjnych, poza organizmem kobiety.

Wskazania do zabiegu mogą mieć przyczynę zarówno po stronie partnera (obniżone parametry nasienia), jak i partnerki (niedrożność jajowodów, niemożność owulacji). Częstym wskazaniem do zapłodnienia pozaustrojowego jest niepłodność idiopatyczna, której przyczyny pozostają nieznane. Przed przeprowadzeniem in vitro konieczne jest wykonanie przez pacjentkę zestawu badań laboratoryjnych, a przez partnera badania nasienia. Następnie przyszli rodzice muszą wyrazić pisemną zgodę na przeprowadzenie zabiegu. Kolejną procedurą jest stymulacja hormonalna (farmakologiczna) kobiety, w celu zwiększenia ilości dojrzałych komórek jajowych. Leki oraz ich dawkowanie ustalane są indywidualnie przez lekarza, zgodnie z wynikami wcześniejszych badań pacjentki. Następnym etapem jest pobranie komórek jajowych kobiety, w terminie wyznaczonym przez lekarza. Zabieg odbywa się przy znieczuleniu ogólnym oraz trwa kilkanaście minut. Polega on na nakłuciu widocznych pęcherzyków w obu jajnikach, w celu pobrania płynu pęcherzykowego zawierającego komórki jajowe. Jednocześnie partner pacjentki zgłasza się na oddanie nasienia (konieczne jest zachowanie kilkudniowej abstynencji seksualnej przed zabiegiem). Kolejnym etapem jest połączenie pobranych komórek jajowych z plemnikami, w warunkach laboratoryjnych. Powstałe w ten sposób zarodki umieszcza się w inkubatorze, gdzie panują idealne warunki do ich rozwoju. Po kilku dniach wprowadza się je do macicy pacjentki, za pomocą cienkiego cewnika. Ten etap zabiegu nie jest bolesny, stąd nie wymaga znieczulenia. Po transferze zarodków pacjentka powinna ograniczyć aktywność fizyczną (konieczna jest tymczasowa abstynencja seksualna) oraz przestawić się na spokojny tryb życia. Po kilkunastu dniach musi zgłosić się do kliniki na potwierdzenie ciąży biochemicznej. W piątym tygodniu po zabiegu konieczne jest wykonanie USG potwierdzające ciążę. W razie niepowodzenia istnieje możliwość powtórzenia zabiegu z użyciem gotowych, rezerwowych zarodków. Według najnowszych badań, skuteczność in vitro wynosi około 40%. Zabieg ten jest jednak ostatnią pomocą dla par bezskutecznie starających się o dziecko.