Jak wybrac specjaliste przy leczeniu nieplodnosci

Z problemem niepłodności boryka się coraz większa liczba par. Odpowiedzialny jest za to głównie nasz tryb życia, który wiąże się z ciągłym stresem, nadużywaniem różnego rodzaju używek oraz przebywaniem w zanieczyszczonym środowisku. Jednak pomimo coraz większej świadomości społecznej, ciągle problem ten jest dla wielu osób wstydliwy.

Powoduje to, że zwlekają oni z pójściem do specjalisty po pomoc, lub nawet całkowicie z niej rezygnują. Takie zachowanie może mieć destrukcyjny wpływ na związek, szczególnie w sytuacji gdy to tylko jednemu ze współmałżonków zależy na leczeniu. Jednak gdy para zdecyduje się skorzystać z pomocy lekarza, warto zastanowić się jak wybrać tego najlepszego.

Najczęściej pierwszą kwestią, na którą zwrócą uwagę osoby borykające się z tym problemem będzie wybór odpowiedniej kliniki. Warto wybrać takie miejsce, które specjalizuje się w leczeniu niepłodności. Tylko wtedy mamy gwarancję, że personel, który w nim pracuje ma faktyczne doświadczenie z tym problemem. Jest to ważne ponieważ postęp nauki jest dynamiczny i lekarz musi być na bieżąco ze wszystkimi nowymi metodami radzenia sobie z tym problemem. Najczęściej umożliwiają to jedynie konferencje oraz sympozja naukowe, do których nie wszyscy specjaliści mają dostęp. Wybierając odpowiednie miejsce warto również wziąć pod uwagę jakim sprzętem ono dysponuje oraz jaki rodzaj badań będziemy mogli tam przeprowadzić. Gdy dokonamy wyboru odpowiedniej kliniki, musimy zdecydować się na konkretnego lekarza. Jednym z nich jest lek. med.  który dał się poznać pacjentom z jak najlepszej strony. Jak wygląda pierwsza wizyta u niego? Będzie się ona wiązała z szeregiem pytań do obojga małżonków, które będą dotyczyły np. przebytych chorób w przeszłości, braniu leków czy problemów z niepłodnością u innych członków rodzinny. Wiele pytań może się wydawać dyskretnych i kłopotliwych, jednak warto pamiętać, że rozmawiamy ze specjalistą i nie powinniśmy niczego przednim ukrywać. Po przeprowadzeniu wywiadu lekarskiego doktor Przybycień zdecyduje jakie kroki dalej podjąć. To od nich będzie zależało jak będzie wyglądała dalsza diagnoza niepłodności oraz ewentualnie jaka metoda będzie najbardziej pomocna dla konkretnej pary.