Jak leczyc sie z nieplodnosci

xl bi

W Polsce już co szósta para ma problemy z powiększeniem swojej rodziny o nowego potomka. Jeśli od dłuższego czasu też borykamy się z owym problemem, należy bezzwłocznie udać się do lekarza. Jak najszybsza diagnostyka niepłodności może równie szybko rozwiązać nasz odwieczny problem. Im partnerzy są młodsi, tym istnieje większa szansa na wyleczenie choroby. Nie ma sensu więc odwlekać wizyty na później, ponieważ każdy dzień jest na wagę złota.

O niepłodności można już mówić, jeśli kobieta po rocznym uprawianiu seksu bez zabezpieczeń, nie zachodzi w ciążę. Mówimy tutaj oczywiście o odbywaniu regularnych stosunków, parę razy w tygodniu. Na szczęście dla wielu par jest to proces odwracalny i można go wyleczyć, ale podstawą jest odpowiednia diagnostyka i poddanie się leczeniu. Natomiast bezpłodność jest zupełnie inną przypadłością, ponieważ jest to proces nieodwracalny. W tym przypadku każda podjęta próba leczenia zakończy się niepowodzeniem, ponieważ występuje tutaj całkowity brak możliwości zapłodnienia. Usunięcie jąder u mężczyzny lub macicy u kobiety, powoduje dożywotnią bezpłodność u takich osób. Natomiast pacjenci z mięśniakami czy też guzami mogą być niepłodni. Należy wówczas na samym początku wyleczyć organizm z wszelkich nowotworów, mięśniaków, torbieli, guzów, infekcji czy stanów zapalnych. Stan zdrowia musi być bez zarzutów, aby pozwolić na rozpoczęcie jakiegokolwiek leczenia. Dlatego też już na samym wstępie diagnostyka niepłodności zleca szereg badań ginekologicznych. Jakiekolwiek metody leczenia zależą od przyczyny niepłodności. Owa przyczyna może leżeć po stronie mężczyzny lub kobiety, więc najpierw trzeba dokładnie przeanalizować wyniki badań. Jeśli problem leży po stronie kobiety, można rozpocząć kurację za pomocą leków. Stosuje się głównie hormony płciowe w formie syntetycznej. Również forma leków jest dobierana przez lekarza. Można je podawać w formie tabletek, zastrzyków, drogą dopoliczkową czy też w formie aerozolu do nosa.