In vitro metoda leczenia

Coraz dobrze par boryka się z faktami połączonymi z niepłodnością. Współczesna medycyna oferuje wiele metod walki z niepłodnością, ale czasami nie tworzą one potrzebnych rezultatów. Najskuteczniejszą z nich istnieje zapłodnienie invitro, które polega na pokryciu komórki jajowej poza organizmem kobiety. Na czym konkretnie polega ten proces?
Przed dołączeniem do środku kobieta powinna przejść kurację hormonalną polegającą na stosowaniu odpowiednich środków, które planują zbyt zadanie pobudzenie produkcji komórek jajowych. Dzięki stymulacji, w terminie jednego cyklu jajniki mogą uwolnić nawet kilkanaście jajeczek. Leki stosowane są najczęściej drogą iniekcji podskórnej. Następnym sezonem jest pobranie dojrzałych komórek jajowych. Po znieczuleniu pacjentki, lekarz nakłuwa jajniki igłą i bierze spośród nich gamety. Na obecnym stopniu mężczyzna powinien oddać nasienie. Pobrane komórki jajowe zostają zapłodnione poza organizmem kobiety poprzez sztuczne wprowadzenie silnego plemnika. Kolejnym etapem jest położenie celi w inkubatorze, i po około 20 godzinach specjaliści są w mieszkanie ocenić skuteczność zapłodnienia. Kolejnym etapem jest przeniesienie najlepiej rozwiniętych zarodków do wnętrza macicy. Zazwyczaj transferowi sugeruje się dwa zarodki. Ten etap nie jest mocny dla kobiety, dlatego całość zabiegu buduje się bez znieczulenia. Po upływie dwóch tygodni przekonuje się przeprowadzenie testu ciążowego, aby ocenić skuteczność zapłodnienia invitro. Niewykorzystane zarodki poddaje się mrożeniu w znacznie prostej temperaturze. Kobieta po zakończonym zabiegu przeniesienia zarodków do macicy powinna unikać sauny, solarium oraz nowych kąpieli. Niewskazany jest też duży wysiłek fizyczny, zwłaszcza związany z podnoszeniem ciężkich prace. Najprawdopodobniej lekarz zaleci także przyjmowanie leków, mających zwiększyć szansę donoszenie ciąży.

Zapłodnienie invitro zatrzymuje się jeszcze niezwykle prostym zabiegiem, dzięki któremu wiele par może doczekać się potomstwa. Metoda podawana jest w moc klinikach w Polsce, jednak kobiety chcące skorzystać z zapłodnienia pozaustrojowego powinny wybrać placówkę, która wykorzystuje najlepszych specjalistów.