Hodowla zwierzat na nizinie mazowieckiej

wdrożeniowiec systemów erpINFORMATYK-WDROŻENIOWIEC SYSTEMÓW KLASY ERP | Systemy ERP | POLKAS

Sam termin mięso używany jest na ogół w miejscu kulinarnym i liczy definicję konglomeratu tkanek, z jakich charakterystyczną jest tkanka mięśniowa, czerpana ze zwierząt rzeźnych lub łownych. Większość mieszkańców kontynentu europejskiego uważa ciało za jeden z głównych czynników pożywienia wzbogacającego codzienną dietę w białko, zaś hurtownie mięsa odpowiadają za dostarczanie konsumentom artykułów pochodzenia zwierzęcego.  Mięso jako składnik ludzkiego pokarmu jest już z czasów prehistorycznych, kiedy spożywanie białka zwierzęcego zaprezentowało się ekonomicznym sposobem na dostarczanie organizmowi dużych ilości energii. Prawdopodobnie wrażenie na jedzenie mięsa nastąpiło to w momencie zlodowaceń, kiedy trudniej było zająć pokarm roślinny i jedzenie mięsa było się drinku z standardowych elementów przetrwania.

Działalność hurtowni mięsa bywa współcześnie bojkotowana przez różne ruchy wegetariańskie, których przedstawiciele mają jedzenie przetworów mięsnych za pracę nieetyczną, gdyż będącą konsekwencję zabijania organizmów żywych. Powstanie wegetarianizmu zostało stworzone zwróceniem opinie na wyglądy humanitarne i zdrowotne produkowania jedzenia opartego na uboju zwierząt rzeźnych, a zwłaszcza zwierząt produkowanych w warunkach hodowli przemysłowej. Istnienie wegetarianizmu poniekąd zagraża istnieniu hurtowni mięsa, gdyż jest wówczas sprawa propagująca dietę bezmięsną. Otóż mianem wegetarianizmu wybiera się świadome i celowe wyłączenie z częstej diety mięsa, w współczesnym też ryb i owoców morza.

Weganizm posiada najbardziej skuteczny odłam wegetarianizmu, który polega na unikaniu wszystkich artykułów pochodzenia zwierzęca, inaczej nie tylko mięsa, a też jajek, mleka tudzież przetworów mlecznych. Istnieje toż system bycia powiązany z pewnymi cechami wyznaniowymi, albowiem sam wegetarianizm rozwinął się w II millenium p.n.e. na placu subkontynentu indyjskiego, gdzie miał charakter stricte religijny. Europejscy wegetarianie pojawili się tylko w VI wieku p.n.e., zaś za inicjatorów praktykowania diety bezmięsnej jako nieetycznej obserwuje się Pitagorejczyków. Pomimo wielu racji natury moralnej i prawej dotyczących wegetarianizmu, nadal część ludzi spożywa mięsa z obecnych samych przyczyn, co w epoce lodowcowej. Dopóki nie zostaną wykonane satysfakcjonujące dla użytkowników odpowiedniki produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego, spożywanie mięsa wciąż będzie standardem, a hurtownie mięsa jeszcze przez duży czas będą zajmowały się dużą rzeszą klientów.