Ewidencja sprzedazy srodkow toksycznych

Bardzo intensywny rozwój technologii sprawił, iż dzisiejsze kasy fiskalne posiadają wiele rozmaitych funkcji, które nie tylko pozwolą na ewidencjonowanie sprzedaży, ale również ułatwiają zarządzanie jednostką, chociażby usprawniają obsługę klientów, skracają czas potrzebny na inwentaryzację, idą na całkowitą kontrolę pracy kasjera, jak jeszcze kontrolę zapasów magazynowych.

Kasy novitus cechuje wysoka funkcjonalność, posiadają one również współpracować z pełnym szeregiem urządzeń, możemy do nich podłączyć np. komputer, czytnik kodów kreskowych, czytnik kart magnetycznych oraz czytnik kart chipowych, terminal kart płatniczych, czy wagę elektroniczną. Jednym słowem, dzisiejsze kasy fiskalne należą do chwila bardziej trudnych urządzeń elektronicznych niż te sprzed paru laty a posiadają naprawdę złożoną konstrukcję.

Które jesteśmy rodzaje kas fiskalnych? Zwykle kasy fiskalne dzielimy na dwie grupy – kasy Electronic Cash Register w skrócie ECR oraz kasy Electronic Point Of Sale- POS, zwane także kasami komputerowymi. Te dwa rodzaje kas cechuje kilku własny zakres możliwości, który stanowi pochodną ich parametrów technicznych. Mówiąc jak łatwo, kasy ERC stanowią w stosunku do walut POS niezwykle ograniczone możliwości rozbudowy i formy, a ponadto cechują się ograniczoną pamięcią i wgranym na określone oprogramowaniem. Charakterystyczna dla kas ERC pamięć RAM ma pojemność od 1 do 8 MG, a to po paru latach użytkowania, nie posiada teraz na niej pomieszczenia i praktycznie dodaje się do komunikacji. Istnieje ponad jedna, interesująca różnica – aczkolwiek do waluty ERC mamy szansa podłączenia różnych urządzeń peryferyjnych, w współczesnym także komputer, nie jest możliwe poprowadzenie sprzedaży z poziomu programu komputerowego – do tego potrzebna jest nam obsługa kasjera.

Wśród kas typu ERC wyróżniamy:
-kasy przenośne – o niskich kształtach a z niewielkim zakresem funkcji. Istnieją ostatnie narzędzia przeznaczone między innymi dla tych klientów, którzy wykonują paragony, których treść się powtarza.
-kasy jednostanowiskowe – potrafią coś więcej, niż kasy mobilne, można do nich podłączyć chociażby wagę, komputer, a także czytnik kodów a w współczesny technika coś poprawić ich budowę.
– kasy systemowe – są wyposażenie większych przedsiębiorstw, w których stanowi znacznie stanowisk kasowych.

Kasy POS – są bardzo zaawansowaną technologicznie grupą urządzeń rejestrujących. Oczywiście należałoby je określić komputerami, jakie są dopasowane do ewidencjonowania obrotów, a dodatkowo realizacji kilku innych funkcji, jakie są związane z magazynowaniem towarów, a także ich sprzedażą.