Drukarka fiskalna lan

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten produkt stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda osoba dominująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

wózek na zakupyWózki Transportowe Handlowe - Wózki Zakupowe - Wózki Transportowe Handlowe

W działalności w lokalach gastronomicznych możemy wystąpić dwa pierwsze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bo nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To kolejne rozwiązanie podawane stanowi w pełnych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka zasadniczych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siła na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i codzienną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na własne rozliczenie. Dodatkowym atutem istnieje okazja zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co pomaga ich chronienie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna zawierać odpowiednie wymiary, idące na jej naturalne branie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym lokalu, a też nowy i dostępny design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwala na określone monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej stanowi dla wielu rozpoczynających działalność jeden z dłuższych kosztów, dlatego warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można osiągnąć na ten punkt ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto także odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby być nadzieję jej przetestowania oraz przeszkolenia pracowników z podstaw jej używania i harmonii z planami do obsługi punktów restauracyjnych.