Czynniki mogace wywolac nawroty depresji

Depresja jest wyjątkowo uciążliwą i niebezpieczną choroba psychiczną, a jest to spowodowane tym, że w zasadzie niemożliwe jest jej całkowite wyleczenie. Bowiem nawet pacjent poddany długotrwałej i skutecznej terapii, po której poczuł znaczną poprawę, może ponownie zapaść na to schorzenie psychiczne. Po rozpoznaniu i wdrożeniu leczenia depresji u pacjenta, trzeba pamiętać o tym, żeby stale obserwować stan zdrowia osoby z depresją. Szczególnie, że wdrożone leki w momencie ich odstawiania mogą powodować znaczne pogorszenie samopoczucia chorego, które przez osobę z depresją może zostać odebrane jako nawrót choroby. Aby rozpoznać nawroty depresji, należy obserwować u osoby chorej ponownych nawrotów ekstremalnie złego samopoczucia, pesymistycznego spoglądania na przyszłość, niskiej samooceny, ale również zbyt szybkim poprawom nastroju, ponieważ czasami ciężko chorzy na depresję mają odruch kłamania na temat swojego stanu zdrowia, chcąc tym samym zakończyć terapię, która może być przez nich odbierana jako niewłaściwa i nieprzynosząca rezultatów. Najbardziej rzucającymi się w oczy objawami nawracającej depresji są:

1. poczucie braku siły
  2. bezsenność,
  3. problemy z pamięcią,
  4.  bardzo silne bóle głowy,
  5. często zdarzają się również częste nadużywania alkoholu i innych używek.

W przypadku zaobserwowania pojawienia się chociażby jednego z powyżej wymienionych objawów, należy niezwłocznie skontaktować się z psychiatrą w celu uzyskania niezbędnej pomocy i możliwie jak najszybszej pomocy. Nawroty depresji mają miejsce niemal u połowy osób cierpiących na tego typu schorzenie. Niestety współczesna medycyna wciąż nie potrafi stworzyć wystarczająco skutecznego panaceum, które będzie miało za zadanie wyeliminowania powrotów tej choroby psychicznej, jednak umiejętnymi działaniami można spróbować ją znacznie zmniejszyć. Oczywiście są możliwe sytuacje, w których epizody depresji mijają samoistnie, bez pomocy specjalisty. Jednak nieleczone nawroty depresji mogą prowadzić do nasilenia się objawów, aż w końcu prowadzi do pojawienia się myśli samobójczych i prób wprowadzenia myśli w czyn.