Czym zajmuje sie endokrynolog

wdrożenia cdn optima

Choroby związane z układem hormonalnym są bardzo poważne, ponieważ w niektórych przypadkach mogą upośledzać podstawowe funkcje życiowe. Hormony kierują pracą w zasadzie całego naszego organizmu. Z tego też powodu, nie trudno sobie wyobrazić jak są one ważne. Nieprawidłowe funkcjonowanie jakiegoś gruczołu może być bardzo niebezpieczne dla całego organizmu. Leczeniem układu hormonalnego zajmuje się endokrynolog Kraków.

Lekarz o tej specjalizacji zna się na gruczołach wewnętrznych oraz na działaniu wszystkich gruczołów. Jednym z ważniejszych gruczołów jest tarczyca. Chorób tarczycy jest bardzo wiele. Może ona działać źle na wiele sposobów. Ponadto, często pojawiają się guzki na tarczycy. W przypadku wystąpienia takich guzków endokrynolog bardzo często musi podjąć decyzję o operacji. Oczywiście czasami nie jest to konieczne, jeśli guzki na tarczycy nie są duże. Operacja nigdy nie jest całkowicie bezpieczna dla pacjenta, dlatego też lekarze decydują się na nie tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne. Do najpopularniejszych schorzeń związanych z tarczycą należą niedoczynność tarczycy oraz nadczynność tarczycy. Jak łatwo się domyślić, jeśli chodzi o niedoczynność tarczycy, endokrynolog stwierdza ją, gdy tarczyca produkuje za mało hormonu. Przyczyną niedoczynności może być na przykład zbyt mała tarczyca w stosunku do wielkości całego organizmu. Tak więc problem z tarczycą mogą mieć wysocy ludzie, których tarczyca jest niewielkich rozmiarów. Gdy stwierdza się niedoczynność tarczycy lekarz przepisuje leki, które mają za zadanie wyrównanie poziomu hormonu we krwi. Leki te należy przyjmować w zasadzie przez całe życie. Rzadko kiedy tarczyca wraca do takiej sprawności, ażeby można było całkowicie zrezygnować z brania leków. Jednakże, po kilku miesiącach można się przyzwyczaić do tego, aby raz dziennie łykać niewielką tabletkę. Nie jest to wcale zbyt uciążliwe, poza tym, nawet jeżeli od czasu do czasu zapomni się o tabletce, to tak naprawdę nic się nie stanie.