Co oferuje hurtownia miesa

Mięso i wędliny goszczą na naszych stołach bardzo często. Gwarancją dobrego smaku jest wysoka jakość produktów. Często stoimy w długich kolejkach, żeby dostać świeże i smaczne wyroby. Nie zawsze jednak udaje nam się dostać dokładnie to, co planowaliśmy kupić.

wybuch pyłu

Sklepy zaopatrują się w takie towary, które są najczęściej wybierane przez klientów. Jagnięcina czy baranina może nie być dostępna od ręki, jeśli dotychczas było na nią mało chętnych. Wówczas musimy złożyć zamówienie u sprzedawcy, aby sprowadził odpowiedni towar z hurtowni. No właśnie! Hurtownie dysponują znacznie większym asortymentem, niż osiedlowe sklepy. Co takiego możemy znaleźć w hurtowniach?

Przede wszystkim mięsa świeże, takie jak wieprzowina, wołowina, drób, cielęcina, dziczyzna, baranina i jagnięcina. Oprócz produktów świeżych w hurtowni można nabyć mięsa mrożone, a także wędliny i wyroby mięsne, takie jak kabanosy, kiełbasy czy kaszanka. Przeważnie hurtownia posiada również w sprzedaży konserwy. Sklepy zaopatrujące się u hurtowników mają więc do wyboru mnóstwo przeróżnych możliwości. Gęsi, kaczki, a nawet przepiórki, niegdyś mniej popularne, teraz coraz częściej są zamawiane i goszczą na stałe w sklepowych lodówkach. To samo dzieje się z jagnięciną i cielęciną – nawet dyskonty wprowadzają je do swojej oferty sklepowej.

Wędliny w hurtowni też bywają najróżniejsze. Można wybierać spośród wędlin cienkich, wędzonych, surowych, kanapkowych, kiełbas suchych, grubych i cienkich, pasztetów, parówek czy salcesonów. Są i te na wagę, i paczkowane. Bardzo popularne są wyroby podrobowe, czyli kaszanki, metki, kiszki. Oprócz tego każda hurtownia zaopatruje sklepy w produkty regionalne. Na Śląsku taki wyrobem jest necówka – polędwiczka wieprzowa w klopsie z farszu mięsnego. Podlasie ma swój kumpiak – surową, podsuszoną szynkę wytwarzaną z całego udźca wieprzowego. W Małopolsce króluje kiełbasa lisiecka – tradycyjna wędzona kiełbasa wieprzowa.

Hurtownia mięsa oferuje znacznie więcej produktów, niż zwykły osiedlowy sklep. Warto zapoznać się z asortymentem hurtowni w swojej okolicy. Być może znajdziemy coś ciekawego, co będzie można zamówić u swojego ulubionego sprzedawcy w sklepie.