Bitki wolowe blog

Czy może żyć nieco lepszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie mocny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na złoto i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być porządnie roztłuczony - na końcu, by mięso było się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a jednocześnie nie tak daleko, by kotlet nie był zbyt mały, inaczej straci na soczystości. Zarówno w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w znaczącej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do ciała, aby uzyskało dobrą grubość i strukturę.

dzpw

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z lekkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do mięsa, jakim będziemy mogli samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej liczbie kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak wykorzystujemy do nich mięso coś niższej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również to, gdy przyrządzamy kotlety w urzędach żywienia zbiorowego, albo na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością umieszcza się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można już zdjąć z sił, ponadto tłuczek do ciała jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w znaczącej kwoty, czy z prostego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w określone urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo popularna w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby wszystkie nasze steki były podzielone równomiernie, łatwo i szybko, toż nie ma lepszego wyjścia, gdy tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi toż taki wielki nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem popularnym w obsłudze, w zachowaniu w czystości, również nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.