Badanie genetyczne plodu opinie

Podczas pierwszego badania USG, kiedy możliwe istnieje szybko zobaczenie naszego przyszłego potomka, otrzymujemy biometryczne wymiary płodu i kilka zdjęć wzbogaconych dziwnymi cyframi i oznaczeniami, jakie nie tylko wprowadzają nas w kształt ciężkiej konsternacji, jednak także niepokoju. Przede wszystkim jednak miejmy, że lekarz jest osobą kompetentną. Dlatego jeśli na randce nie usłyszeliśmy, że pojawiło się jakiekolwiek zagrożenie płodu, absolutnie nie musimy się niczym przejmować.

Poniżej przedstawiamy biometryczne wymiary płodu, czyli oznaczenia, jakie stosują lekarze w końcu opisania wymiarów naszego nienarodzonego dziecka.

Oryginalna strona

GS (gestational sac) – istnieje to kwotę pęcherzyka ciążowego, jest doskonałe oznaczenie wymiarowe w wypadku badania wczesnej ciąży czyli jej sprawdzeniu. Istnieje obecne ilość zaczynana od 4 do 7 tygodnia ciąży, i w pracy stanowi oznaczenie zarodka zanim będzie on na końcu bogaty i pewny, by można go było w szczególny środek zmierzyć.
YS (yolc sac) – wielkość ciałka żółtego. Podstawowy wymiar od 5 do 10 tygodnia ciąży. Zbyt duża liczba tego określenia oznacza nieprawidłowy rozwój płodu i praktyczne szybkie poronienie. W przypadku zaistnienia tego wydarzenia bezwzględnie zostaniemy poinformowani przez specjalisty.
CRL (crown to rump length) – wielkość zarodka. Długość miana od końca osoby do najniżej położonej części miednicy i posiada pierwszą pozycję dziecka, która jest praktyczna w poszukiwaniach USG.
HC (head circumference) – wielkość główki. Stanowi obwód główki dziecka w jej największym znaczeniu i daje do powiedzenia prawidłowego rozwoju płodu. I może pomóc do określenia szacowanego czasu ciaży w następnym trymetrze.
FL (femur length) – długość kości udowej. Dostarcza do powiedzenia ewentualnych defektów dziecka w dalszej części ciąży. Może dlatego dać na rzeczenie między innymi karłowatości dziecka albo oraz nowych wad wrodzonych.
AC (abdominal circumference) – obwód brzuszka. Służy ocenie harmonijności i proporcjonalności rozwoju płodu. Zły produkt może oznaczać różnego typie wady własne dziecka.

Oczywiście, podanych czasów jest dużo moc a są one w tytule większym czy niższym możliwe do odczytania przez laików. Nie należy zawsze się zbytnio przejmować, jeśli czegoś nie rozumiemy. Po pierwsze, wszelkie nieprawidłowości w toku dziecka będą nam z razu zgłoszone przez lekarza dokonującego badania. Jeśli zaś gryzie nas ciekawość, możemy poprosić przy okazji badania o wyjaśnienie jego końców.