Awaryjne wycofanie produktu

Jakiś termin teraźniejszemu w Znaczącej Brytanii wyszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co zrobiło wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami jesteśmy do robienia mało na wszystkim kontynencie europejskim. Teraz w Szwajcarii odkryto, iż w biznesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy oraz ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wynikające z chowów ekologicznych, w realizacji zaprezentowały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia powiązane z pracą producentów żywności i hurtowniami wędlin stają się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są receptą na zajęcie rynku, i sama jakość mięsa jest jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często używaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami pomagającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, iż z kilograma mięsa można uzyskać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy przyciągać opinię na etykiety kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, jakie stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i wartości regulujących produkcję wędlin wysokiej klasie, aktualnie praktycznie wszystek produkt mięsopodobny potrafi stanowić legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to nazwanie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga stanowi istotny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, jednak jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto zatem wydać odrobina dużo na sprawdzone produkty doskonałej formie zamiast truć organizm...