4 ideologias del porfiriato

Wszyscy wiemy historie i historie o wampirach. Znajdujemy się z nimi w moc produkcjach filmowych, w muzyce, książkach. Pojawiają się nie tylko jako krwiożerce potwory z dużymi kłami, ale też jako jedyni wojownicy albo te świecący niczym diamenty nadludzie. Z lat ludzie próbowali dociec, skąd wzięły się historie o wampirach oraz co było genezą przekonania o takiej stronie. Oczywiście, mamy wiedzę tego, że że wszystko zaczęło się wraz z powodem bycia Vlada Tepesa, który przetrwał do sprawie tylko jako Dracula. Nie zwalnia to natomiast faktu, że ten spędzający w XV wieku hospodar wołoski nie był w żadnym wypadku związany z ważnym piciem krwi. Musiał to spotkać w dziejach ludzkości pewien czynnik, zaś owym czynnikiem mogła stanowić choroba genetyczna.

Porfiria, bo właśnie o nich mowa, jest chorobą genetyczną powiązanymi z zaburzeniami hemoglobiny. Schorzenie więc stanowi nieuleczalne, wyraża się między innymi nudnościami, bezsennością, wymiotami oraz dużą nadwrażliwością na przestrzeń, wykonującą nie właśnie do szybkiego ciemnienia skóry pod wpływem światła, ale i do jej prawdziwych poparzeń. Choroba taż istnieje znacznie eleganckim schorzeniem, dotyka tylko kobietę na 75 tys. ludzi.
Objawy tej dolegliwości mogą dać o sobie wiedzieć we wczesnym dzieciństwie albo w momencie dojrzewania. Pierwsze objawy nie kupią na odpowiednie zdiagnozowanie choroby, bo mogą wskazywać na nowe, o wiele mniej ważne schorzenie. Poza tym, tak toż kiedy w wielu drugich przypadkach, porfiria otwierają się u każdego mającego w nieco odmienny środek. Zawsze stanowi ostatnie zwykle ciemnienie skóry oraz czułość na słońce, czerwona barwa moczu lub kału, przebarwienia zębów i paznokci. Zazwyczaj też mogą dość do tego wywiady ze snem, nudności, bóle brzucha i wymioty. Mało tego, ostra porfiria może sprawić do niepokojów u chorującego, stanów depresyjnych, napadów duszności, halucynacji i sile, natomiast w ekstremalnych przypadkach zarówno do aktu samobójczego. Porfiria jest chorobą nieuleczalną, aczkolwiek nie zmienia to faktu, iż jej obrazy mogą stać złagodzone przez właściwi dobór leków i, jeżeli więc konieczne, również hospitalizację.